Akne, rosacea kezelése

Glow Up Sopron

Időpontfoglalás

Akne

Az akne, vagy más néven pattanásos bőr, a bőr gyakori elváltozása, amely leggyakrabban a tinédzserek és fiatal felnőttek körében jelentkezik, de más korosztályokat is érinthet. Az akne főként az arcon, a nyakon, a háton, a mellkas területén és a vállakon jelenik meg. Az akne kialakulásának hátterében több tényező állhat, például a faggyúmirigyek túlzott faggyútermelése, a bőrsejtek túlzott elszarusodása és a baktériumok jelenléte a faggyúmirigyekben.

Az akne fajtái:

Komedós akne: Az elzáródott, vagy nyitott faggyúmirigyek miatt kialakuló fehér- és fekete pontok. A fekete pontok az oxidált faggyú miatt feketének látszanak.
Pattanások: A komedókra további gyulladásos válaszreakció léphet fel, így kialakulnak a piros, duzzadt pattanások.
Ciszták és csomók: Súlyosabb esetekben az akne a mélyebb rétegekben is gyulladást okozhat, ami ciszták és csomók kialakulásához vezethet. Ezek a fájdalmas és mélyre hatoló bőrelváltozások komolyabb kezelést igényelnek.

Kezelési lehetőségek:

Tisztítás: Az akne kezelésének alapja az arcbőr és a problémás területek napi alapos tisztítása. Enyhe, szappanmentes tisztítószerek használata javasolt, és fontos, hogy ne dörzsöljük vagy irritáljuk túlzottan az érintett területeket.

Gyógyszerek: Különböző gyógyszerek és készítmények állnak rendelkezésre az akne kezelésére. Ezek lehetnek:
Helyi retinoidok: Ezek a hatóanyagok segítenek az elzáródott faggyúmirigyek tisztításában és a faggyútermelés csökkentésében.
Antibiotikumok: Az antibiotikumokat kenőcs vagy gél formájában alkalmazzák, hogy csökkentsék a baktériumok számát a faggyúmirigyekben és csökkentsék a gyulladást.
Benzoyl-peroxid: Ez a hatóanyag segíti az elhalt bőrsejtek leválását és az elzáródott faggyúmirigyek kitisztulását.
Szisztémás terápia: Súlyosabb akne esetén orális antibiotikumok, hormonális fogamzásgátlók, vagy retinoidok (A vitaminsav származékok) írhatók fel, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és a hormonális egyensúly helyreállítását.
Ciszták és csomók kezelése: Súlyos akne esetén az orvos helyi szteroid injekciókat alkalmazhat a gyulladt ciszták és csomók kezelésére, vagy akár mechanikusan is eltávolíthatja ezeket a bőrelváltozásokat.
Mikrotűs kezelés: Az akne utáni hegek, illetve hiperpigmentációk eltüntetésére gyakran használunk mikrotűs eszközöket. Klinikánkon a jelenleg legmodernebb, egyedüliként FDA-engedéllyel rendelkező SkinPen Precision kezelés érhető el, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudjuk pácienseinket kiszolgálni.

Összegzésként elmondható, hogy minden aknéval küzdő személy egyedi és más-más megközelítést igényel. A bőrgyógyász kollégáink segítségével szeretnénk hatékony kezelési tervet kidolgozni, amely a tünetek súlyosságát és az egyéni bőrtípust figyelembe véve segít az akne kezelésében és megelőzésében. Az akne kezelése időt vesz igénybe, de a kitartó és megfelelő gondoskodás segíthet csökkenteni a tüneteket és minimalizálni a bőrön keletkező hegek kialakulását.

Rosacea

A rosacea egy krónikus bőrbetegség, amely leggyakrabban az arc középső részén, az orron, az orcákon, a homlokon és az állon jelentkezik. Jellemző tünetei közé tartozik a bőrpír, a gyulladásos pattanások, az értágulatok és a viszketés. A rosacea inkább a világosabb bőrű embereket érinti, és gyakrabban fordul elő nőknél, de súlyosabb formái férfiakat is érinthetnek.

A rosacea fő típusai:

Erythematotelangiectaticus rosacea: A leggyakoribb forma, amelyre a bőrpír és az értágulatok a jellemzőek. A betegségre lassú romló tendencia jellemző. A bőrpír egyre gyakrabban újul ki, majd akár több napig is fennáll, végül állandósulhat. Az orcákon és az orron tartós bőrpír (hyperaemia) és apró értágulatok (teleangiektáziák) alakulnak ki. Ebben a stádiumban a bőr mérsékelten duzzadt, vizenyős (ödemás) is lehet. Az értágulatok miatt a bőr pirosas-lila árnyalatot ölt, súlyos kozmetikai problémát okozva, ezáltal nagy pszichés terhet ró a betegekre.
Papulopustular rosacea: Ebben a típusban a bőrpír mellett gyulladásos pattanások (papulák és pustulák) is megjelennek az érintett területeken. Ez a formája hasonló a fiataloknál gyakran előforduló aknéhoz.
Phymatous rosacea: Ez a forma a bőr kötőszövetes megvastagodásával és duzzadásával járhat, különösen az orr területén. Az orr megduzzadhat és a rhinophyma néven ismert állapotot okozhatja.
Ocular rosacea: Ezt a formát a szem környékén jelentkező tünetek, például szempirosság, égő érzés, szemfájdalom és szemhéjgyulladás (blepharitis) jellemzi.

Kezelési lehetőségek a rosacea esetén:

A rosacea kezelése általában tüneti és enyhítő jellegű, mivel a betegség krónikus és nem gyógyítható, de helyesen megválasztott kezelésekkel akár tünetmentessé tehető. A megfelelő kezelés kiválasztásakor figyelembe kell venni a rosacea típusát és súlyosságát, valamint az egyéni bőrtípust és egyéb lehetséges egészségügyi tényezőket. A kezelési lehetőségek közé tartoznak:
Helyi kezelések: Gél vagy krém formájában alkalmazható helyi antibiotikumok vagy metronidazol tartalmú készítmények, amelyek segíthetnek a gyulladásos tünetek enyhítésében és az akne-szerű pattanások csökkentésében.
Orális antibiotikumok: Az orvos az akut fellángolások vagy a súlyosabb tünetek kezelésére antibiotikumokat is felírhat.
Az érkitágulások kezelése: Az érkitágulásokra vöröses-lila színű erekre ható lézer- vagy IPL kezelést lehet alkalmazni.
Szemészeti kezelés: Az ocular rosacea esetén szemészeti kezelés szükséges a szem tüneteinek kezelésére.
Rhinophyma kezelése: Súlyos esetekben, amikor a bőr vastagodása jelentős, sebészi beavatkozásra lehet szükség.

Tüneti kezelés: A rosacea esetén fontos a kiváltó tényezők elkerülése, például a túlzott napfény, alkohol, erős fűszerek, forró italok és meleg ételek. A megfelelő arcápolás és a megfelelő bőrápoló termékek is segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Fontos, hogy a rosacea kezelését mindig orvos felügyelete alatt végezzék, és ne kezdjenek hirtelen új termékek vagy gyógyszerek használatába anélkül, hogy előtte konzultálnának a bőrgyógyászukkal. A megfelelő kezelés és az életmódbeli változtatások segíthetnek a rosacea tüneteinek enyhítésében és a fellángolások gyakoriságának csökkentésében.

Dr. Kovács-Licskai Andrea bőrgyógyász szakorvos

Dr. Kovács-Licskai Andrea

bőrgyógyász-, kozmetológus szakorvos

2016-ban végeztem általános orvosként a Szegedi Tudományegyetemen, majd Bőr-, nemigyógyászati és kozmetológiai szakvizsgámat a Semmelweis Egyetemen szereztem meg kiváló minősítéssel.

Bőrgyógyász szakma úgy gondolom az egyik legnehezebb szakma az orvostudományban. Belszervi illetve lelki betegségek számos esetben a bőrön is jelentkeznek, a betegségek komplex látásmódja, és az oki kezelésük kihívás számomra.

Általános bőrgyógyászati panaszokon túl orvos esztétikával is foglalkozom, ezért számos szakirányú kurzus rendszeres résztvevője vagyok. Hiszek a folyamatos szakmai fejlődésben, az új és innovatív technikák megismerésében majd alkalmazásában.

Esztétikai kezeléseimet úgy szeretném végezni, hogy a beavatkozás láthatatlan maradjon, létrehozva a szép, természetes és harmonikus külsőt.

Fiatal pácienseim mellett, az idősödő korosztály számára is szeretném biztosítani a bőr egészségét.

Szakmámban fontosnak tartom a manualitást, ezért képzésem alatt folyamatosan gyakoroltam a műtéti eljárásokat.

Célom, hogy a pácienseim maximálisan elégedettek legyenek Önmagukkal.

Kapcsolat

Telefon

+36 20 274 1709
H-P: 9:00-17:00

Email

info@glowupsopron.com

Nyitvatartás

Előzetes bejelentkezés alapján.

Cím

9494 Sopron-Balf, Fürdő sor 25.
(Panoráma étterem földszint)

Dr. Kovács-Licskai Andrea

Bőrgyógyász szakorvos

Tel.: +36 20 274 1709

Email: info@glowupsopron.com

Cím: 9494 Sopron-Balf
Fürdő sor 25.
(Panoráma Étterem földszintje.)

Adatkezelési tájékoztató

Impresszum

Call Now Button