Gyermekbőrgyógyászat

Glow Up Sopron

Időpontfoglalás
A gyermekbőrgyógyászat a bőrrel, hajjal és körmökkel kapcsolatos problémák diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik a csecsemők, gyermekek és serdülők körében. Fontos felismerni a gyermekek specifikus bőrpoblémáit, és figyelembe venni az életkorukkal és fejlődésükkel kapcsolatos élettani folyamatokat.

A leggyakoribb gyerekbőrbetegségek közé tartoznak:

Pelenkadermatitis:

Az újszülöttek és csecsemők bőrirritációja a pelenkával fedett területeken, amelyet különböző nedvességek (vizelet, széklet), irritáló anyagok és bőrösszefekvés okozhat. A betegség leggyakrabban a babák 6-12 hónapos korában fordul elő. A pelenkadermatitisz megelőzhető a baba bőrének levegőztetésével, jó nedvszívó képességű pelenka használatával, és gyakori pelenkacserével. A pelenkát napközben 3 óránként, éjszaka legalább egyszer érdemes lecserélni.

Fontos, hogy a kicsi bőrét mindig gondosan tisztítsuk le kimondottan babák bőrére kifejlesztett szappanokkal, szárazon tartásához pedig alkalmazzunk bőrvédő krémeket. Lány gyermekeknél a nemi szerv környékének törlése mindig fentről lefelé történjen, a végbélnyílás irányába. A durva mozdulatokat mindig kerüljük, a bőrt nem szabad dörzsölni, mert sérüléseket okozhatunk, inkább csak itassuk fel róla a vizet. Cink és kamilla tartalmú popsikenőcs hatására megnyugszik a baba bőre, és száraz marad. Gombás fertőzés esetén speciálisan erre a célra kifejlesztett kenőcsöt használjunk.

Ha a pelenkadermatitisz kezelése 3-4 nap alatt nem vezet eredményre, forduljunk orvoshoz. Amennyiben a tünetek még enyhék (néhány kiütés jelentkezik csak), eredményre vezethet a kétóránkénti pelenkacsere, és a védőpaszták használata, de ha huzamosabb ideig fennáll a bőrgyulladás, gombás felülfertőződés is jelentkezhet. Pelenkadermatitiszt okozhat a pelenka márkájának váltása is, ebben az esetben kézenfekvő, hogy vissza kell térni az eredeti típusra.

Atópiás dermatitis (atópia, ekcéma):

Krónikus, viszkető, fellángolásokkal tarkított bőrgyulladás, amely gyakran előfordul csecsemőknél és kisgyermekeknél. Magyarországon a 19 év alatti korosztály 16%-a érintett. Az atópiás dermatitis hajlamosító tényezői közé tartoznak az öröklött hajlam, a száraz bőr és a környezeti irritáló anyagok(ételek, klíma, allergének, ruházat). A betegek egy harmadánál kimutatható étel okozta túlérzékenység. A betegség nem gyógyítható, sok esetben a gyermekek elnövik a betegséget, de addig is a megfelelő ápolási rutinnal és kezeléssel tünetmentessé tehető.

Tünetei:

Az atópiás ekcéma tünetei leggyakrabban a száraz, feszülő és nagyon viszkető bőr. Kisbabáknál főként az arcon jelenik meg. Az arcon, kezeken megjelenő atópiás dermatitis szemmel is jól látható jelei komoly hatással lehetnek az érintett gyerekek lelki egyensúlyára, hiszen nyilvános közegben kellemetlenül érezhetik magukat. Bőrtünetek mellett a komoly lelki hatást okoz az erőteljes viszketés is, hiszen ez hatással van az alvás- és életminőségre. Amikor belobban az atópiás dermatitisz, a tünetek felerősödnek, speciális kezelést igényel. A tünetmentes állapot fenntartásához, a tünetmentesen töltött idő kinyújtásához pedig elengedhetetlen a megfelelő mindennapi bőrápolási rutin:

  • Gyengéd, szappanmentes tisztálkodóval mosdjuk a piciket!
  •  Használjanak a gyerekeken emolliens testápolót naponta legalább kétszer!
  • Sportolás, nagyobb izzadás után javasolt azonnali zuhanyzás, majd emolliens testápoló használata!
  • Megfelelő minőségű kozmetikumok használatával figyeljenek a bőrfelszínen található baktériumok egyensúlyára!

Virus okozta kiütések:

Például a bárányhimlő, a kanyaró, a rubeola és a kéz, láb és száj betegség, amelyek kisgyermekek körében gyakoriak. Ezeket a betegségekkel gyakran a gyermekháziorvosok is találkoznak.

Szerencsére napjainkban egyre több védőoltás elérhető, így néhány kiütéssel járó betegség elkerülhető. Ha bőrkiütések mellett lázat, aluszékonyságot, étvágytalanságot észlelnek, mindig keressék fel a gyermekorvosukat, vagy bőrgyógyászukat.

Seborrheás dermatitis:

A bőr túlzott olajosodása miatt kialakuló bőrgyulladás, amely csecsemőknél és fiatal gyermekeknél jellemzően a fejbőrön (bölcsősapka), pelenkás területeken és bőrráncokban jelentkezik. Jellegzetes koszmós fejbőr kialakulásáért is felelős. A koszmó a seborrhoeás dermatitis igen gyakori, de szerencsére nem kimondottan veszélyes fajtája. Jellemzően 3-12 hónapos kor között jelenik meg, de előfordulhat újszülötteknél, óvodás, vagy serdülő gyermekeknél is.

Tünetei:

A sárgás, zsíros-tapadós, helyenként hámló, pikkelyszerű elváltozás jelenik meg a hajas fejbőrön, szemöldökök területén. Ezek a plakkok elhalt hámsejtekből, felesleges faggyúból alkotott rétegekből állnak.
Seborrheas dermatitis kezelése hosszú ideig tart, de rendszeres odafigyeléssel és ápolással tünetmentessé tehető.
Javasolhatunk koszmo és seborrheas dermatitis elleni samponokat. Ezek a samponok szabályozzák a faggyútermelődést, kezelik a hámlást és egy védőréteget is képeznek a baba fejbőrén. Megelőzésként is jól működnek, de a már kialakult betegségnél is hasznosak.

Makacs koszmó esetén kifejezetten a koszmó ellen kifejlesztett gélt, krémeket, vagy ápoló olajakat javaslunk. Ezek használata után érdemes koszmos fejbőrre javasolt fésűt beszerezni, és az elvált pikkelyeket a hajból kifésülni.

A gyermekbőrgyógyászat egy speciális terület, a gyermekek bőre különbözik a felnőttekétől. A gyermekkori bőrproblémák gyakran más típusúak és más kiváltó okokra vezethetők vissza, mint a felnőtteknél. Emellett a gyermekek bőre érzékenyebb lehet és gyorsabban reagálhat különböző irritáló anyagokra vagy fertőzésekre, más klinikai képet mutatva.

A korai felismerés és a megfelelő kezelés segíthet megelőzni a bőrproblémák további súlyosbodását és a szövődmények kialakulását. Ezenkívül vizsgálat során segítünk a szülőknek megérteni, hogyan kell megfelelően gondoskodni a gyermekeik bőréről, és tanácsokat adunk a megelőzésre és az otthoni bőrápolásra vonatkozóan.

Dr. Kovács-Licskai Andrea bőrgyógyász szakorvos

Dr. Kovács-Licskai Andrea

bőrgyógyász-, kozmetológus szakorvos

2016-ban végeztem általános orvosként a Szegedi Tudományegyetemen, majd Bőr-, nemigyógyászati és kozmetológiai szakvizsgámat a Semmelweis Egyetemen szereztem meg kiváló minősítéssel.

Bőrgyógyász szakma úgy gondolom az egyik legnehezebb szakma az orvostudományban. Belszervi illetve lelki betegségek számos esetben a bőrön is jelentkeznek, a betegségek komplex látásmódja, és az oki kezelésük kihívás számomra.

Általános bőrgyógyászati panaszokon túl orvos esztétikával is foglalkozom, ezért számos szakirányú kurzus rendszeres résztvevője vagyok. Hiszek a folyamatos szakmai fejlődésben, az új és innovatív technikák megismerésében majd alkalmazásában.

Esztétikai kezeléseimet úgy szeretném végezni, hogy a beavatkozás láthatatlan maradjon, létrehozva a szép, természetes és harmonikus külsőt.

Fiatal pácienseim mellett, az idősödő korosztály számára is szeretném biztosítani a bőr egészségét.

Szakmámban fontosnak tartom a manualitást, ezért képzésem alatt folyamatosan gyakoroltam a műtéti eljárásokat.

Célom, hogy a pácienseim maximálisan elégedettek legyenek Önmagukkal.

Kapcsolat

Telefon

+36 20 274 1709
H-P: 9:00-17:00

Email

info@glowupsopron.com

Nyitvatartás

Előzetes bejelentkezés alapján.

Cím

9494 Sopron-Balf, Fürdő sor 25.
(Panoráma étterem földszint)

Dr. Kovács-Licskai Andrea

Bőrgyógyász szakorvos

Tel.: +36 20 274 1709

Email: info@glowupsopron.com

Cím: 9494 Sopron-Balf
Fürdő sor 25.
(Panoráma Étterem földszintje.)

Adatkezelési tájékoztató

Impresszum

Call Now Button