Hajbetegségek

Glow Up Sopron

Időpontfoglalás
Hajbetegségek szinte minden embert érintenek az élete során. A leggyakrabban előforduló betegségeket olvashatják az oldalunkon, de fontos megjegyezni, hogy bármelyik hajbetegség esetén érdemes szakemberhez fordulni a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés érdekében.

ALOPECIA AREATA:

Az alopecia areata egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer tévesen támadja meg a hajhagymákat, ami hajhulláshoz vezet. Vannak különböző alopecia areata típusok: helyi, teljes fejbőrre kiterjedő (alopecia totalis) vagy az egész testre kiterjedő (alopecia universalis).

Tünetek:

Az alopecia areata jellemzője a hirtelen, kerekded, kopasz foltok megjelenése a fejbőrön vagy más testrészeken.

Kezelés:

Nincs általánosan elfogadott gyógymód az alopecia areata-ra. A kezelés célja általában az immunrendszer csillapítása és a hajhagymák stimulálása. A kezelés lehet kortikoszteroid krémek, lézerterápia, szteroid injekciók a hajhagymákba, immunszuppresszív gyógyszerek vagy az immunrendszer működését módosító terápiák.

ANDROGÉN ALOPECIA:

Az androgén alopecia, vagyis a hajhullás örökletes típusa, a leggyakoribb típusú hajhullás, és a férfiak és nők egyaránt érintettek lehetnek.

Tünetek:

A hajhullás általában fokozatosan kezdődik, a haj hajlamosabbá válik a ritkulásra és a kopaszodásra a fejtetőn és a homlokterületen. Nőknél a Ludwig, férfiaknál a Norwood-Hamilton skála alapján döntjük el a betegség súlyosságát.

Kezelés:

A kezelés célja a hajhullás lassítása és a hajnövekedés elősegítése. Léteznek vényköteles gyógyszerek, például finaszterid és minoxidil, amelyek segíthetnek a hajhullás elleni küzdelemben. Hajátültetést is alkalmazhatnak az érintett területeken. Minden kezelés egyénre szabottan történik, megvizsgáljuk a hajvesztés súlyosságát, jellegét, és a háttérbetegségeket is.

TELOGEN EFFLUVIUM:

A telogen effluvium a haj ciklusának zavara miatt kialakuló átmeneti hajhullás.

Tünetek:

A hajhullás általában diffúz (egész fejbőrön), és gyakran az érintettek a hajmosás vagy a hajkefélés során veszik észre a nagyszámban kihullott hajszálakat.

Kezelés:

A telogen effluvium általában önmagában megoldódik az ok megszüntetésével (pl. stressz, hormonális változások, táplálkozási hiányok). A hajhullást kiváltó okok kezelése általában megszünteti a problémát.

TRICHOTILLOMÁNIA:

A trichotillománia pszichológiai jellegű hajhullás, amelyet az érintettek hajhúzással és szakítással okoznak.

Tünetek:

A trichotillomániában szenvedők gyakran hajhullást és hajritkulást okoznak az érintett területeken azáltal, hogy húzkodják, tépkedik a hajukat. Ez általában nem egyenletes, hanem több kisebb foltra oszlik szét, és egy egy folton belül is egyenetlen a haj hosszúsága.

Kezelés:

A kezelés általában pszichológiai segítségnyújtásból és terápiából áll, hogy kezeljék az alapvető stresszt és szorongást, amely a hajhúzáshoz vezet.

FOLLIKULITIS:

A follikulitisz a hajhagymák fertőzése, amely különböző formákban jelentkezhet, beleértve a baktériumok, gombák és vírusok okozta fertőzéseket.

Tünetek:

A follikulitisz elszórtan kisebb, piros pattanások formájában jelentkezik a hajas fejbőr, szakáll területén. Ritkán ezek fájdalmasak és néha gennyel töltődhetnek.

Kezelés:

A kezelés függ a follikulitisz okától. Az enyhe eseteket általában otthoni bőrápolással és antibakteriális készítményekkel lehet kezelni, míg a súlyosabb esetekhez antibiotikumokra vagy más specifikus gyógyszerekre lehet szükség.

Fontos megérteni, hogy a hajbetegségek diagnózisát és kezelését szakembernek kell elvégeznie, legyen az bőrgyógyász, hajszakértő vagy pszichológus. Az egyedi kezelési terv kialakításához és a hajbetegségek hatékony kezeléséhez szükséges a pontos diagnózis és az okok feltárása. A megfelelő diagnózis és kezelés segít visszaállítani a haj egészségét és megelőzni a további problémákat.

Dr. Kovács-Licskai Andrea bőrgyógyász szakorvos

Dr. Kovács-Licskai Andrea

bőrgyógyász-, kozmetológus szakorvos

2016-ban végeztem általános orvosként a Szegedi Tudományegyetemen, majd Bőr-, nemigyógyászati és kozmetológiai szakvizsgámat a Semmelweis Egyetemen szereztem meg kiváló minősítéssel.

Bőrgyógyász szakma úgy gondolom az egyik legnehezebb szakma az orvostudományban. Belszervi illetve lelki betegségek számos esetben a bőrön is jelentkeznek, a betegségek komplex látásmódja, és az oki kezelésük kihívás számomra.

Általános bőrgyógyászati panaszokon túl orvos esztétikával is foglalkozom, ezért számos szakirányú kurzus rendszeres résztvevője vagyok. Hiszek a folyamatos szakmai fejlődésben, az új és innovatív technikák megismerésében majd alkalmazásában.

Esztétikai kezeléseimet úgy szeretném végezni, hogy a beavatkozás láthatatlan maradjon, létrehozva a szép, természetes és harmonikus külsőt.

Fiatal pácienseim mellett, az idősödő korosztály számára is szeretném biztosítani a bőr egészségét.

Szakmámban fontosnak tartom a manualitást, ezért képzésem alatt folyamatosan gyakoroltam a műtéti eljárásokat.

Célom, hogy a pácienseim maximálisan elégedettek legyenek Önmagukkal.

Kapcsolat

Telefon

+36 20 274 1709
H-P: 9:00-17:00

Email

info@glowupsopron.com

Nyitvatartás

Előzetes bejelentkezés alapján.

Cím

9494 Sopron-Balf, Fürdő sor 25.
(Panoráma étterem földszint)

Dr. Kovács-Licskai Andrea

Bőrgyógyász szakorvos

Tel.: +36 20 274 1709

Email: info@glowupsopron.com

Cím: 9494 Sopron-Balf
Fürdő sor 25.
(Panoráma Étterem földszintje.)

Adatkezelési tájékoztató

Impresszum

Call Now Button