Jóindulatú elváltozások/fibromak kezelése

Glow Up Sopron

Időpontfoglalás
Jóindulatú bőrelváltozások közé leggyakrabban a seborrheas keratozisokat és a fibromákat értjük, de természetesen rengeteg más elváltozás is ide sorolandó.

Seborrheás keratózisok:

A seborrheás keratózisok, más néven öregedési keratózisok vagy idősödési szemölcsök olyan jóindulatú bőrelváltozások, amelyek gyakran előfordulnak az idősebbeknél. Ezek a barna vagy fekete színű foltok vagy dudorok lehetnek, amelyek általában kissé kiemelkednek a bőr felszínéből. A legtöbb esetben nem okoznak fájdalmat vagy kellemetlenséget, bár esetenként irritálódhatnak, vagy viszkethetnek.

Kezelés:

A seborrheás keratózisok általában nem igényelnek kezelést, hacsak nem okoznak esztétikai vagy kozmetikai problémát, vagy fennáll a sérülés veszélye (pl. ruházat súrlódása miatt).

Az eltávolításra különböző módszerek állnak rendelkezésre, beleértve:

Krioterápia: Az elváltozás fagyasztására használt eljárás folyékony nitrogénnel. A keratózis elhalványul és leválik.
Elektrokauterizáció: Az anyajegy elektromos árammal való elpárologtatása. Ez is segít a keratózisok eltávolításában.
Sebészi eltávolítás: Az anyajegy körülbelül vékony szélű műtéti beavatkozással távolítják el, majd az érintett területet varrattal zárjuk.

Fibromák:

A fibromák, vagy bőrnyúlványok olyan jóindulatú bőrelváltozások, amelyek leggyakrabban a bőr redőin, nyakon, hónaljban vagy az ágyék területén jelennek meg. Ezek a bőrnövedékek általában puhák tapintásra, színük megegyezik a környező bőrrel és általában nem fájdalmasak.

Kezelés:

A fibromák gyakran nem igényelnek kezelést, a legtöbben csupán esztétikai okokból kérik az eltávolításukat. Ha így döntenek, érdemes felkeresniük egy szakembert, elsősorban bőrgyógyászt.

Az eltávolításra rendelkezésre álló módszerek közé tartoznak:

Kisméretű fibrómákat egy szikével vagy ollóval gyorsan el lehet tüntetni. Ilyen esetben érzéstelenítésre sincs szükség.
Sebészi eltávolítás: Ez az eljárás akkor merül fel, ha a fibroma nagyobb, vagy ha a kezelő orvos rosszindulatú elváltozásra gyanakszik. A kezelőorvosuk helyi érzéstelenítést alkalmaz és vágást ejt a fibroma körül, majd a növedéket eltávolítja, és az érintett területet varrattal zárja. Ilyen esetben a kivett minta minden esetben szövettani feldolgozás alá kerül. A további kezelést a kapott eredmények határozzák meg.

Elektrokauterizáció: Az elektromos árammal történő elpárologtatás hasonlóan alkalmazható, mint a seborrheás keratózisoknál.

További lehetséges kezelési módok közé soroljuk a lézeres vagy egy speciális elektromos késsel történő eltávolítást, illetve a fagyasztás is szóba jöhet. Utóbbi esetén ugyanúgy történik az eltávolítás, mint a szemölcsök esetében, azaz folyékony nitrogénnel. Ezek a beavatkozások nem igényelnek semmilyen utókezelést, sem kórházi benntartózkodást. Szövődményként mindössze enyhe vérzés jelentkezhet. A fibrómák eltávolítására azonban nem feltétlenül elegendő egy beavatkozás, lehetséges, hogy a későbbiekben meg kell ismételni azt. Gyógyszereken és krémeken alapuló kezelés még nem létezik, azaz ilyen készítményekkel nem lehet eltüntetni a fibrómákat.

Mindig fontos a megfelelő szakorvos, például a bőrgyógyász véleményének kikérése, mielőtt bármilyen kezelést elvégeztetnének. A szakember felméri az elváltozás jellegét és méretét, majd javasolja a legmegfelelőbb kezelési módot. A bőrgyógyászati kezelések általában nagyon hatékonyak és biztonságosak, és segíthetnek megszabadulni ezektől a jóindulatú, de esetleg kellemetlen bőrelváltozásoktól.

Dr. Kovács-Licskai Andrea bőrgyógyász szakorvos

Dr. Kovács-Licskai Andrea

bőrgyógyász-, kozmetológus szakorvos

2016-ban végeztem általános orvosként a Szegedi Tudományegyetemen, majd Bőr-, nemigyógyászati és kozmetológiai szakvizsgámat a Semmelweis Egyetemen szereztem meg kiváló minősítéssel.

Bőrgyógyász szakma úgy gondolom az egyik legnehezebb szakma az orvostudományban. Belszervi illetve lelki betegségek számos esetben a bőrön is jelentkeznek, a betegségek komplex látásmódja, és az oki kezelésük kihívás számomra.

Általános bőrgyógyászati panaszokon túl orvos esztétikával is foglalkozom, ezért számos szakirányú kurzus rendszeres résztvevője vagyok. Hiszek a folyamatos szakmai fejlődésben, az új és innovatív technikák megismerésében majd alkalmazásában.

Esztétikai kezeléseimet úgy szeretném végezni, hogy a beavatkozás láthatatlan maradjon, létrehozva a szép, természetes és harmonikus külsőt.

Fiatal pácienseim mellett, az idősödő korosztály számára is szeretném biztosítani a bőr egészségét.

Szakmámban fontosnak tartom a manualitást, ezért képzésem alatt folyamatosan gyakoroltam a műtéti eljárásokat.

Célom, hogy a pácienseim maximálisan elégedettek legyenek Önmagukkal.

Kapcsolat

Telefon

+36 20 274 1709
H-P: 9:00-17:00

Email

info@glowupsopron.com

Nyitvatartás

Előzetes bejelentkezés alapján.

Cím

9494 Sopron-Balf, Fürdő sor 25.
(Panoráma étterem földszint)

Dr. Kovács-Licskai Andrea

Bőrgyógyász szakorvos

Tel.: +36 20 274 1709

Email: info@glowupsopron.com

Cím: 9494 Sopron-Balf
Fürdő sor 25.
(Panoráma Étterem földszintje.)

Adatkezelési tájékoztató

Impresszum

Call Now Button