Körömgomba kezelése

Glow Up Sopron

Időpontfoglalás
A körömgomba, más néven onychomycosis, egy gyakori bőrprobléma, amely a körmök fertőző elváltozását jelenti. A gomba fertőzheti mind a kéz, mind a láb körmét, de a lábkörmök gyakrabban érintettek.

A körömgomba megelőzésére fontos a megfelelő higiénia, például a rendszeres kézmosás, majd szárazra törölközés, száraz lábbelik viselése.

A tünetek gyógyításának rendkívül fontos szerepe van, hiszen az érintett beteg körmökön baktériumok tudnak a bőr mélyebb rétegébe kerülni, ahol a környező szövetek fertőzését is okozhatják, melyek bizonyos életkorokban, és háttérbetegségekkel akár életet veszélyeztető állapotok is tudnak lenni.

Tünetei:

 • A körömgomba tünetei változóak lehetnek, de a leggyakrabban jelentkezők közé tartoznak:
 • Körmök elszíneződése: A köröm elkezd sárgássá, feketéssé vagy fehéressé válni.
 • Köröm vastagságának növekedése: A fertőzött köröm megvastagszik, ami nehezítheti a vágását és ápolását.
 • Köröm töredezése vagy morzsolódása: A köröm felszíne repedezetté, morzsalékossá válhat.
 • Köröm alakváltozások: A köröm alakja megváltozhat, görbülhet, ami fájdalmat okozhat.
 • Fájdalom és kényelmetlenség: A súlyosabb körömgomba okozhat fájdalmat és kényelmetlenséget járás vagy más tevékenységek során.

Fajtái:

 • Attól függően, hogy milyen kórokozó okozza a köröm betegségét, három fajtát különítünk el. Ezeket a gomba tenyésztéses vizsgálatával tudjuk kimutatni.
 • Dermatophytes, azaz fonalas gombák okozta körömbetegség. Ez a leggyakoribb körömgombafajta, amely a körmök, a bőr és a haj fertőzését okozhatja.
 • Sarjadzó gombák (pl. Candida): Ezek a gombák gyakran a kéz körmeinél okoznak fertőzést, különösen azoknál az embereknél, akik gyakran nedves környezetben dolgoznak.
 • Penészgombák: Ezek a gombák ritkábban okoznak körömgombát, de néha előfordulnak, különösen az immunrendszer gyengült állapotában, illetve egyéb gomba okozta körömelváltozásokban is hamarabb megtelepszenek.

Kezelése:

 • A körömgomba kezelése fontos, mivel a fertőzés nem múlik el magától, és általában súlyosbodik is. A kezelés célja a gomba elpusztítása és a körmök normális állapotának helyreállítása.
 • Helyi kezelések: Enyhe körömgomba esetén gyakran hatékonyak a helyileg alkalmazható készítmények, például krémek és kenőcsök.
 • Receptre kapható gyógyszerek: Az orvos által előírt körömgombaellenes gyógyszerek, például az orális, azaz a szájon át szedhető antimikotikumok hatékonyabban tudják kezelni a súlyosabb eseteket.
 • Köröm eltávolítás: Súlyos esetekben a köröm levételét is felvethetjük, hogy megkönnyítsük a gyógyszerek hatásának elérését.
A körömgombával kapcsolatos kezeléseket mindig orvos felügyelete alatt kell végezni. Az öngyógyítás vagy a kétes eredetű készítmények használata nem ajánlott, mivel nem garantálják a hatékony kezelést és a fertőzés visszatérhet.

Ha gyanús tüneteket vagy változásokat észlel a körmén, keressen fel egy bőrgyógyász szakorvost, aki helyes diagnózist és kezelést tud adni a körömgomba megfelelő kezelésére.

Dr. Kovács-Licskai Andrea bőrgyógyász szakorvos

Dr. Kovács-Licskai Andrea

bőrgyógyász-, kozmetológus szakorvos

2016-ban végeztem általános orvosként a Szegedi Tudományegyetemen, majd Bőr-, nemigyógyászati és kozmetológiai szakvizsgámat a Semmelweis Egyetemen szereztem meg kiváló minősítéssel.

Bőrgyógyász szakma úgy gondolom az egyik legnehezebb szakma az orvostudományban. Belszervi illetve lelki betegségek számos esetben a bőrön is jelentkeznek, a betegségek komplex látásmódja, és az oki kezelésük kihívás számomra.

Általános bőrgyógyászati panaszokon túl orvos esztétikával is foglalkozom, ezért számos szakirányú kurzus rendszeres résztvevője vagyok. Hiszek a folyamatos szakmai fejlődésben, az új és innovatív technikák megismerésében majd alkalmazásában.

Esztétikai kezeléseimet úgy szeretném végezni, hogy a beavatkozás láthatatlan maradjon, létrehozva a szép, természetes és harmonikus külsőt.

Fiatal pácienseim mellett, az idősödő korosztály számára is szeretném biztosítani a bőr egészségét.

Szakmámban fontosnak tartom a manualitást, ezért képzésem alatt folyamatosan gyakoroltam a műtéti eljárásokat.

Célom, hogy a pácienseim maximálisan elégedettek legyenek Önmagukkal.

Kapcsolat

Telefon

+36 20 274 1709
H-P: 9:00-17:00

Email

info@glowupsopron.com

Nyitvatartás

Előzetes bejelentkezés alapján.

Cím

9494 Sopron-Balf, Fürdő sor 25.
(Panoráma étterem földszint)

Dr. Kovács-Licskai Andrea

Bőrgyógyász szakorvos

Tel.: +36 20 274 1709

Email: info@glowupsopron.com

Cím: 9494 Sopron-Balf
Fürdő sor 25.
(Panoráma Étterem földszintje.)

Adatkezelési tájékoztató

Impresszum

Call Now Button