Sebészet

Időpontfoglalás

Anyajegy eltávolítás

Anyajegyeknek vagy naevusoknak nevezzük a bőrön születéskor meglévő, vagy később kialakuló, a bőrszínűtől egészen a sötétbarna színig előforduló jóindulatú elváltozásokat. Ezek a gyakori, jól körülírt elváltozások, lehetnek bőrszintben lévők, illetve a bőrszintből előemelkedőek is. A fehér bőrű népesség leggyakoribb jóindulatú daganata, átlagosan egy felnőtt embernek 20 anyajegye van.

 

 

Általában ártalmatlanok és esztétikai problémát okoznak. Azonban bizonyos esetekben az anyajegyek eltávolítása ajánlott lehet az egészségügyi vagy esztétikai okok miatt. Az eltávolításról minden esetben szakorvos kolléga dönt.
Az anyajegy eltávolítása egy egyszerű és biztonságos eljárás. Csapatunk a festéksejtes anyajegyeket a szakmai protokolloknak megfelelően kizárólag sebészi úton, szikével távolítja el, és minden eltávolított képletet szövettani vizsgálatnak vetünk alá. Az ambuláns beavatkozás helyi érzéstelenítésben, körülbelül 15-30 perc alatt elvégezhető.

 

sebeszet-benott-korom-1920px

 

A műtét menete

A műtéti területet először megfelelően lefertőtlenítjük, majd helyi érzéstelenítést követően babérlevél metszést ejtünk az eltávolítandó terület körül.
A sebet varratokkal zárjuk, melyekre steril kötést helyezünk.
A páciensnek gondosan óvnia kell a sebet szennyeződésektől, ajánlott a sporttevékenységet ebben az időszakban felfüggeszteni.
Varrateltávolítás műtét után kb. 2 héttel történik. Fontos megjegyezni, hogy az anyajegyek eltávolítása után a seb meggyógyulása időbe telhet, és némi hegesedés vagy pigmentváltozás előfordulhat a kezelt területen, ennek mértéke egyénenként változik
Szövettani vizsgálat eredményét pedig minden esetben megkonzultáljuk bőrgyógyász szakorvos kollégával.

Benőtt köröm ellátása

A benőtt köröm (onychocryptosis, vagy unguis incarnatus) olyan állapot, amelyben a köröm éle belevágódik a körömágyba, gyakran gyulladást, fájdalmat és duzzanatot okozva az érintett területen. Leggyakrabban a nagylábujj külső szélét rinti, de bármelyik körmön jelentkezhet.

Mitől alakulhat ki?

Számos oka lehet a benőtt köröm kialakulásának, de leggyakrabban a nem megfelelően vágott körmök, és a rosszul illeszkedő cipők okozzák.

-Rosszul illeszkedő cipők (Magassarkú cipők, szűk cipők) a lábujjakat összenyomják, így a köröm a bőrbe görbülve növekszik.

-Helytelen körömvágás. A lábkörmöket mindig egyenesen kell levágni. Ha megsérül, vagy leszakad egy kis darab köröm az gyulladást, és körömbenövést okozhat.

-A köröm gombás fertőzése a körömlemez megvastagodásához, kiszélesedéshez vezethet.

-Gyógyszerek: pl. retinoidok

-Elégtelen láb hygiene

-Lateralis körömredő hypertrophia

Exosome
Exosome

Milyen kezelési lehetőségei vannak a benőtt körömnek?

A kezelést mindig a tünetek súlyossága alapján kezdjük el. Enyhe esetben életmódbeli tanácsok (lábbeli cseréje, helyes bőrápolás, hyperhidrosis, onychomycosis kezelése) elégségesek lehetnek. Amennyiben ez nem elégséges, a benőtt körömcsücsköt kiemelhetjük és fertőtlenítjük. Súlyosabb esetekben részleges körömeltávolítást végzünk, vagy körömredő kimetszést. Sebész szakorvosaink mindig egyénre szabottan a lehető legjobb kezelési módot kínálják fel pácienseinknek.

Bőr alatti növedékek, lipoma eltávolítása

A lipoma, a bőr alatti zsírszövet jóindulatú daganata. Nagyon gyakori eltérés, mely folyamatosan lassan növekszik. Főként középkorúaknál jelentkezik, nőknél gyakoribb az egyedüli lipoma, férfiaknál viszont a többszörös lipoma fordul elő gyakrabban.

Mi okozza a lipoma kialakulását?
Sajnos nem tudjuk pontosan a kialakulásának az okát. Feltételezhető genetikai eredet, mivel az érintettek családjában általában fellelhető lipomas anamnesis. A kialakulásukat gyarkan tompa ütés, vagy valamilyen trauma, sérülés előzi meg.

Milyen tünetei lehetnek?
Gyakran észre sem vesszük, és évekig is növekednek a lipomák mire tapintható méretűek nem lesznek. Általában 2-10 cm közötti, bőr alatti lekerekített, tojás alakú csomókat tapintunk, mely könnyen elmozgathatóak. Rugalmas tapintatúak.
A lipomák leggyakrabban a vállakon, a nyakon, a törzsön és a karokon fordulnak elő, de a test bármely részén előfordulhatnak, ahol zsírszövet található.
A legtöbb lipoma tünetmentes, de néhány fájdalmas nyomásra. Az érzékeny vagy fájdalmas lipoma általában angiolipoma. Ez azt jelenti, hogy a lipomában megnövekedetek a vérerek száma. A fájdalmas lipomák az adiposis dolorosa vagy a Dercum-betegség jellemzői is.

Sebész szakorvosaink a lehető legkisebb traumát okozva igyekeznek a lipomakat eltávolítani. Minden eltávolított szövetet patológiára küldünk, ahol szövettani vizsgálatra kerül sor. A műtétet menete hasonló az anyajegy eltávolításához. A műtétet követően varratszedés kb. 2 hét múlva esedékes, további teendőt utána már nem igényel.

Tályog kezelése

A tályog egy olyan üreg, mely gennyet tartalmaz. A genny fehérvérsejtekből, és elhalt szövetekből és baktériumokból áll. Tályog bárkinél, bárhol előfordulhat, leggyakrabban a karok alatt, a gerinc alsó részén (sinus pilonidalis), vagy a nemi szerveknél jelenik meg. Tünetei közé tartozik a forró, vörös duzzad és fájdalmas csomó, melyet általában láz és nyirokcsomó duzzanat kísér. Ha nem kezeljük a tályog végül kifakad, és sűrű nagy mennyiségű gennyet ürít. Előfordulhat, hogy közben vérmérgezést is okoz.

Mi okozza a tályogot?

A tályogot leggyakrabban bakteriumok okozzák. Ezek behatolnak a bőrbe egy seben, vagy szúráson keresztül. Ritka esetekben gombák és vírusok is okozhatnak ilyen gennyes bőrelváltozásokat.

Hogyan kezeljük a tályogot?

A legfontosabb a tályog feltárása, kiürítése és átmosása fertőtlenítő folyadékkal. Ha már egy jól körülhatárolt tályog alakult ki, akkor ezt egy darabig nyitva kezeljük, azaz nem varrjuk össze a sebszéleket. Sebészi ellátás mellett antibiotikum adására is szükség lehet.

Hegkezelés

Hipertrófiás hegek, keloidok sokszor alakulnak ki bőrsérülést követően, melyek mind esztétikailag, mind funkcionálisan zavarok lehetnek.

A keloid a sebzés méretét meghaladóheg, mely leggyakrabban a mellkason, a füleken a nyakon, vállakon jelentkezik. A hipertófiás hegek sosem haladják meg a sebzés méretét, csak a szokásosnál vastagabbak.

Fontos, hogy heget mindig szakorvos diagnosztizáljon, mivel sok kórkép van, ami nagyon hasonló megjelenésű lehet. (pl, morphea, SCC, bőrdaganatok, pseudolymphoma stb.. )

Milyen lehetőségeink vannak hegkezelés során?

Tudnunk kell, hogy a keloid és a hipertrófiás heg egy nagyon nehezen kezelhető elváltozás.

A kezelés célja sokszor a funkcionális problémák csökkentése, a viszketés vagy a fájdalom mulasztása. Sebész szakorvosaink mindig személyre szabottan javasolnak kezeléseket, melyek lehetnek különböző krémek, helyi vagy injekcióban alkalmazott szteroidok, vagy sebészi kimetszés.

Klinikánkon elérhető Sopronban egyedüliként a SkinPen mikrotűs kezelés, mely a világon egyedülállló módon rendelkezik orvosi, FDA engedéllyel. Steril, csak egyszer használatos, állítható tűmélységű, minőségi kezelőfejjel látták el, amelynek köszönhetően garantált az átszennyeződések minimalizálása és a kívánt hatás elérése.

Orvosaink

Dr. Csucska Máté PhD.

Dr. Csucska Máté

sebész szakorvos

Dr. Kovács Balázs

Dr. Kovács Balázs

sebész szakorvos

Kapcsolat

Telefon

+36 20 274 1709
H-P: 9:00-17:00

Email

info@glowupsopron.com

Nyitvatartás

Előzetes bejelentkezés alapján.

Cím

9494 Sopron-Balf, Fürdő sor 25.
(Panoráma étterem földszint)

Dr. Kovács-Licskai Andrea

Bőrgyógyász szakorvos

Tel.: +36 20 274 1709

Email: info@glowupsopron.com

Cím: 9494 Sopron-Balf
Fürdő sor 25.
(Panoráma Étterem földszintje.)

Adatkezelési tájékoztató

Impresszum

Call Now Button